domingo, 18 de octubre de 2009

el còlera


El còlera és una malaltia infecciosa intestinal aguda causada per la ingestió d'aliments o aigua contaminats pel bacteri Vibrio cholerae. Sovint es presenta com una epidèmia, i té un període d'incubació curt, entre menys d'un dia i cinc dies, i el bacteri produeix una enterotoxina que causa una diarrea copiosa, indolora i aquosa que pot conduir amb rapidesa a una greu deshidratació i a la mort si no es tract a prontamente. La major part dels pacients també pateixen vòmits.
La malaltia que era originària d'
Àsia, concretament del delta del Ganges, es va estendre, des de finals del segle XIX per tot el món per, posteriorment retrocedir i tornar a concentrar-se al sud d'Àsia. Es van registrar sis pandèmies que varen matar milions de persones a tot Europa, Àfrica i les Amèriques. La setena pandèmia, que encara està en curs, va començar el 1961 al sud d'Àsia, va arribar a Àfrica en 1971 i a Amèrica el 1991. La malaltia es considera endèmica en molts països i l'agent patogen que causa el còlera que actualment no pot ser eliminat del medi ambient.
Robert Koch va identificar el bacteri Vibrio cholerae com causa del còlera l'any 1883.
Es tracta d'un
proteobacteri en forma de coma, molt mòbil i gramnegatiu. Hi ha dues varietats: la clàssica i l'anomenada El Tor. Hi ha formes clíniques distintes, algunes d'alta mortalitat i d'altres més benignes


El remei:

-ingerir llimona en forma de beguda o amb els menjars.

-beure el suc fresc de la carbassa amarga



NORA LINARES

1 comentario:

  1. M'agradaria que no et limitesis a copiar entrades de la wikipèdia. Val més resumir les idees principals. Jordi

    ResponderEliminar