viernes, 2 de octubre de 2009

exercicis 14 i 15.

14

-En l'absolutisme és concentra tot el poder en una sola persona (el rei),mentres que en la ilustració el poder es reparteix entre varis polìtics.


-El liberalisme polìtic va ser la base teorica de la monarquia parlamentaria.
Hi havia tres principis bàsics:llibertat,igualtat i propietat.
En el liberalisme polìtic és va fer una divisió de poders i hi havia més llibertat individual.
En el lliberalisme econòmic l'estat intervé en l'economia (burgesia).

-La sobirania:el poder correspon a la nació entesa com el conjunt de ciutadans.
Però els ciutadans estableixen un pacte que queda reflectit en un document:la constitució.

-Parlament:cambra o assamblea legislativa d'un estat,formada,segons les èpoques, els representants de diferents sectors socials.

-Racionalisme és un corrent de pensament, una actitud filosòfica la qual considera que l'única manera de conèixer la veritat és per mitjà de la raó, ja que els sentits són insuficients i fins i tot poden ser enganyosos. L'ideal d'aquesta doctrina era convertir la filosofia en una ciència exacta com les matemàtiques.

-Despotisme il.lustrat: Es el sistema politic que neix de l'aplicacio de les idees il.lustrades per part d' alguns monarques absoluts. Els despotes il.lustrats volien millorar les condicions de vida dels seus súbdits, pero sense modificar l'estructura social ni les lleis

-Drets naturals: Defensaven que les persones tenen uns drets naturals que el poder no pot suprimir, com per ex: la llibertat individual i la propietat.


15.

-Jacques Bénigne Bossuet (Dijon, 27 de septiembre de 1627 - París, 12 de abril de 1704) fue un destacado clérigo, predicador e intelectual francés. Defensor de la teoría del origen divino del poder para justificar el absolutismo de Luis XIV. Actuó decisivamente en la Asamblea del Clero Francés de 1682 que sustentó la doctrina del predominio del rey sobre la iglesia católica en Francia, llamado galicanismo. Se le considera como uno de los historiadores más influyentes de la corriente providencialista.

-Montesquieu: Va desenvolupar l' idea de separacio de poders. Defensava l'existencia de tres poders principals (legislatiu, executiu i judicial) i la necessitat d' evitar que una mateixa persona o institucio els acumules

-Adam Smith fue un economista y filósofo escocés, uno de los máximos exponentes, si no el mayor, de la economía clásica. Tambien hizo un libro, fue esencialmente un estudio acerca del proceso de creación y acumulación de la riqueza, tema ya abordado por los mercantilistas y fisiócratas, pero sin el carácter científico de la obra de Smith. Este trabajo obtuvo para él el título de fundador de la economía porque fue el primer estudio completo y sistemático del tema.




Jorge Rodríguez, Agustín Prieto E-41

1 comentario:

  1. Faltan los títulos, lo de "ejercicios" no me convence. Un consejo: no mezcléis catalán y castellano. Está bastante bien. Si compruebo que lo habéis copiado, ¿me llevaré una sorpresa? Jordi

    ResponderEliminar