domingo, 18 de octubre de 2009

Pag. 46 . 8 La independencia d Iberoamerica

CARACTERISTIQUES DELS MOVIMENTS D INDEPENDENCIA

La societat iberoamerica estava formada per espanyols, criolls, indis, negres i mestissos.

- L elit la formaven espanyols i criolls. Era el grup social mes poderos. Els integrats controlaven la economia, estaven descontents perque els espanyols dirigien la politica i la recaptacio dimpostos, i el perque el comers era monopoli dels ports espanyols.

- La poblacio estava formada per indis, mestissos i negres. Feien el treball de camperols, miners o servents.


Els criolls formaven el grup que va protagonitzar els moviments dindependencia. Elliberalisme i el nacionalisme eran las bases ideologiques de les rebellions.

- La ideologia liberal era ben coneguda pels criolls, van seguir els models proporcionats per la independencia dels Estats Units, la Revolucio Francesa i les Corts de Cadis.

- El nacionalisma va plasmar la formacio duna consciencia criolla.


Els indis, mestissos i negres van donar suport a la independencia .




LA PRIMERA FASE DE LA INDEPENDENCIA ( 1808/1815 )

Va comencar despues del buit de poder que es va crear a Espanya durant la guerra del Frances. EL 1810 es van organitzar divereses juntes. Finst i tot van formar goberns liberals revolucionaris, van promulgar constitucions i van asumir un regim republica.

Quan va tornar Ferran VII al tron ( 1814 ) va suposar la restauracio del poder espanyo.

LA SEGONA FASE DE LA INDEPENDENCIA ( 1817-1824)

La restauracio absolutista de Ferran VII resultava intolerable per a les colonies i van afavorir lexit dels insurgents.

Va comencar el moviment a Argentina, sota la influencia general San Martin. El general San Martin va travessar els Andes i va obtenir la victoria de Chacabuco.

Simon Bolivar va aconseguir la independencia de Colombia i va proclamar a Angostura la Gran Colombia, que concebia com a germen dels futurs Estats Units de lAmerica del Sud i a la que va associar Venecuela i despues Ecuador.

La inestabilidad politica espanyola durant el Trienni Liberal va facilitar el moviment definitiu. Al 1821 es va produir un atac simultani des del nord i el sud de Bolivar i San Martin al Virregnat del Peru.

A Mexic, Agustin de Iturbide va proclamar la independencia del pais seguint els principis del Pla dIgualada i va arribar a nomenar-se emperador. Mexic es va proclamar Republica Federal.

La independencia mexicana va tenir molta influencia a lAmerica Central.



Rodrigo Yoma
E-41
G i Historia

No hay comentarios:

Publicar un comentario