domingo, 10 de octubre de 2010

La nova onada revolucionària (1820-1848)

Liberalisme i nacionalisme.
Els anys 1820, 1830 i 1848 es van produir tres cicles revolucionaris a Europa que essencialment es van basar en dues idologies: el liberalisme i el nacionalisme.

El liberalisme de la primera meitat del segle XIX rebutjava l`absolutisme i buscava recuperar els drets i els lliberats que havia reconegut la Revolució Francesa.

El nacionalisme s`havia originat durant l`expensió napòleonica, que havia exacertbat els sentiments de pertinença a una nació.
Mentre que en les revolucions franceses el motor principal va ser el liberalisme, fora de França les reivindicaciones nacionales van tenir un gran protagonisme.

Les revolucions del 1820 i el 1830.
El 1820 es va produir la primera onda revolucionària.
El moviment es va inciar a Espanya, on el 1820 el tinent coronel Rafael del Riego es va pronunciar contra la monarquia absoluta de Ferran VII.

El 1823 els grecs es van rebel.lar contra la dominació turca. La insurrecció va culminar amb la independència de Grècia(1829)

El 1830 es va produir la segona onada revolucionària .
El centre d`aquesta onada va ser França . El rei Carles X de Borbó va intentar derogar la Carta Otorgada que havia concedit Llís XVIII.

Com a reflex, a Brussel.les es va produir un aixecament contra el rei d`Holanda i va donar com a resultat la independéncia de Bèlgica.

1 comentario:

  1. Heiba, no empieces com "Hola, profe, soy Heiba". Es mejor poner el título y a continuación "por Heiba" o también lo puedes firmar al final. Deberías pasar el correcto y echo a faltar una breve opinión personal (aunque quizá no lo dije). Has trabajado mucho y eso está bien. Jordi.

    ResponderEliminar